Građanski aktivizam

Predata peticija Skupštini opštine Višegrad za uklanjanje nelegalne deponije na ulazu u selo Holijaci

Press NGG „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“, Višegrad, 15.09.2022.
„Prikupljeni potpisi u okviru peticije jasan su pokazatelj da građani Višegrada ne žele nelegalnu deponiju koja ih truje i ugrožava već godinama.“, navodi se u saopštenju za javnost, neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom“ i dodaje da je „Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju utvrdilo da deponija nema niti jednu jedinu dozvolu za postojanje i rad“. Saopštenje, u nastavku, objavljujemo u cjelosti.

Aktivisti neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ danas, 15.09.2022. godine, su u Višegradu predali Skupštini opštine Višegrad prikupljene potpise u sklopu peticije za uklanjanje nelegalne deponije na ulazu u selo Holijaci, a koja je smještena na samom ulazu u Višegrad.

Nelegalna deponija postoji već skoro tri decenije, te se na njoj deponuju različite vrste otpada, kao što je animalni, industrijski, nesvrstani, ali i bilo koji drugi otpad, jer Višegrad nema legalnu gradsku deponiju. Članovi neformalne grupe, danas su se nakon predavanja prikupljenih potpisa obratili medijima.

„Danas smo predali prikupljene potpise za uklanjanje te deponije pred našim domovima, a podršku nam je dalo 1164 osoba. To je samo pokazatelj da ovo nije problem male grupe ljudi, već ugrožavanje javnog interesa svih građana Višegrada. Na poslednjoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Višegrad izložili smo svoj problem, te smo saslušani i odbornici su odlučili da formiraju Komisiju koja će se baviti pitanjem uklanjanja deponije, uz učešće jednog člana naše neformalne grupe. Očekujemo od skupštine da će se Komisija formirati u što skorijem roku, jer su prikupljeni potpisi u okviru peticije jasan pokazatelj da građani Višegrada ne žele nelegalnu deponiju koja ih truje i ugrožava već godinama.“ – istaknuto je danas na obraćanju medijima.

U avgustu mjesecu održana je redovna sjednica Skupštine opštine Višegrad, u kojoj su članovi grupe iznijeli svoj problem odbornicima, te im je obećano formiranje Komisije koja će razmatrati rješavanje problema. Obećano je i da će u Komisiju biti uključen i jedan predstavnik neformalne grupe, međutim, skupština još uvijek nije ispunila obećanje.

„Očekujemo od skupštine da će se Komisija formirati u što skorijem roku, jer su prikupljeni potpisi u okviru peticije jasan pokazatelj da građani Višegrada ne žele nelegalnu deponiju koja ih truje i ugrožava već godinama.“- naglašeno je danas u obraćanju za medije.

Nelegalna deponija pred turističkim gradom Višegradom i dalje postoji, uprkos tome što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju utvrdilo da deponija nema niti jednu jedinu dozvolu za postojanje i rad!

Građani Višegrada, zajedno sa neformalnom grupom građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ očekuju da će nadležni stati u kraj nelegalnostima i zaštititi svoje građane, te da će nelegalna deponija koja ih ugrožava već godinama, uskoro biti uklonjena.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije