Regija i svijet

Slovenija: Upravni sud je zabranio početak izgradnje HE Mokrice do konačne odluke

Ministarstvo životne sredine ne može izdati građevinsku dozvolu do pravosnažne odluke suda, a može nastaviti administrativni postupak za njeno izdavanje.

Upravni sud je prije nekoliko dana odlučio da izdavanje građevinske dozvole za projekat Hidroelektrane Mokrice (HE) nije moguće dok se ne donese konačna odluka po tužbi koju je protiv projekta uložilo Društva za proučavanje riba Slovenije, saopšteno je iz udruženja. Kako su istakli iz udruženja, to je važna odluka.

U odluci koju je donio 26. jula i koju je danas (29.07.2022.) prenio medijima, sud je odlučio da uvaži zahtjev za izdavanje privremene mjere i da odloži dejstvo osporene odluke Vlade na prevlast u javnom interesu proizvodnje električne energije nad javnim dobrom zaštite prirode, do konačne odluke u upravnom sporu “u mjeri u kojoj nije moguće izdati građevinsku dozvolu” u jedinstvenom postupku.

Investitori – kompanije HESS Hidroelektrarne na Donjoj Savi, Infra i Eles – imaju mogućnost žalbe na odluku suda, ali Upravni sud, kako navodi udruženje, upozorava da se “teško popravljiva šteta” u prirodi koja, prati takvu gradnju, može spriječiti samo tako da ministarstvo ne izda građevinsku dozvolu do pravosnažne odluke suda, ali da može nastaviti upravni postupak za njeno izdavanje.

Sud je odobrio udruživanje po drugi put

Pri donošenju odluke Upravni sud se poziva na sudsku praksu, odnosno na presude Upravnog i Vrhovnog suda, koji su već presudili prošle godine u ovoj vrsti spora u vezi sa HE Mokrice, podsjetilo je Udruženje.

To je drugi pravni proces koji je pokrenulo Udruženje, jer je bivša vlada Janeza Janše tvrdila da javna korist od proizvodnje električne energije u projektu HE Mokrice prevladava nad javnom dobrom očuvanja prirode, i dala zeleno svjetlo za početak izgradnja.

Odluku je donijela Janšina vlada na dopisnoj sednici neposredno prije odlaska 20. maja ove godine, što je, po ocjeni Udruženja, kontroverzno, jer bi Vlada za to vrijeme trebalo da vodi tekuće poslove i donosi samo odluke neophodne za funkcionisanje država. Međutim, i sadržajno je kontroverzna u nizu tačaka. “Između ostalog, ne sadrži mnogo stručnih osnova i osnovnih ihtioloških istraživanja, na čiji nedostatak je ukazano u prethodnoj presudi Upravnog suda”, napisali su.

Zbog odluke bivše vlasti, Udruženje je sredinom mjeseca podnijelo drugu tužbu Upravnom sudu sa zahtjevom za privremenom zabranom početka gradnje do pravosnažne odluke suda. I ovoga puta Upravni sud je ugodio Udruženju, nakon što je prvi put poništio Vladinu odluku o izgradnji HE Mokrica od 9. decembra 2020. godine.

Ministarstvo podržava i projekat pod Brežanom

Uništavanje rijeke koja slobodno teče za proizvodnju električne energije je, smatraju u Udruženju, neprihvatljiv čin, jer bi HE Mokrice trebalo da proizvodi samo jedan odsto godišnje potrošnje električne energije u zemlji u optimalnim uslovima, a razočarani su i aktuelna vlada Roberta Goloba , koji takođe podržava projekat.

Početkom mjeseca predstavnici Mladih za klimatsku pravdu uputili su poziv za poništenje odluke ministru životne sredine i prostora Urošu Brežanu, ali ministarstvo insistira da je projekat korak u dobrom pravcu. „Uprkos zabrinutosti koju mladi ljudi imaju – a njihov strah i trud su važni, a možda čak i opravdani – mislim da je ovaj projekat korak u pravom smjeru sa stanovišta klimatske neutralnosti i ciljeva koje smo si postavili na nivou EU i na nacionalnom nivou. Istovremeno, projekat posvećuje veliku pažnju očuvanju prirode“, naglasio je Brežan tada u izjavi za medije.

Planirano je da HE Mokrice bude posljednja u lancu od pet donjesavskih hidroelektrana, pored HE Boštanj, Blanca, Krško i Brežice. Prema prvobitnim planovima, izgradnja pete hidroelektrane trebalo je da bude završena već 2018. godine, ali je završetak projekta odložen zbog komplikacija u postavljanju u prostor.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije