"Pravda za Davida" - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Slučaj Dragičević: Danas dvije godine od podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH!

Danas se navršavaju dvije godine otkako je advokat Ifet Feraget podnio Apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog nesprovođenja adekvatne istrage u predmetu ubistva Davida Dragičevića, zbog povrede prava na život i drugih prava.

Podsjetimo Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića, 15. marta 2019. godine je tačno u 5 do 12, Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine predao apelaciju Davora Dragičevića.

“Apelaciju sam predao upravo na dan Davidove druge sahrane kao jedan simboličan čin i znak da je vrijeme da se ovaj slučaj počne rješavati ali i kao znak da borba za istinu i pravdu u predmetu David Dragičević (kao i predmetu Dženan Memić) mora biti dovedena do kraja.

Kako je rekao apelacija je podnesena zbog kršenja prava na život, odnosno neprovođenja djelotvorne istrage, s obzirom na to da je dosadašnja istraga očigledno imala za cilj zataškavanje otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića, zbog kršenja zabrane nehumanog postupanja prema oštećenom, zbog kršenja prava na pravično suđenje, zbog kršenja prava na djelotvoran pravni lijek i zbog kršenja prava zabrane diskriminacije po bilo kojem osnovu”

Ovim povodom u Banjaluci je danas održana konferencija za medije.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije