NGG „Spasimo Drinu“ Goražde

“Spasimo Drinu” zahtjeva odgovornost onih koji su podigli “Zid na Drini” i njegovo rušenje

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana "Spasimo Drinu".

Neformalna grupa građana Spasimo Drinu danas je organizovala proteste zbog činjenice da još uvijek niko nije odgovarao za nelegalno izgrađeni zid na Drini iako je dobijena potvrda od nadležnih institucija da su gradnja obaloutvrde i zida na Drini izvršena na nelegalan način. Okupljeni građani poslali su poruku nadležnim da traže hitno postupanje, u skladu sa zakonom, prema svim odgovornim licima u ovom slučaju te da se konačno sruši nelegalno izgrađeni zid na Drini!

„Ova naša borba traje već više od godinu dana i još uvijek nije odgovarao za nelegalno izgrađeni zid. Ovim protestom želimo još jednom istaknuti da mi nećemo odustati od svojih ciljeva i da tražimo da se problem nelegalno izgrađenog zida riješi na zakonit način. Vjerujemo da će nadležne institucije djelovati po zakonu a ne štiti interes pojedinaca“, istakao je Mirsad Kadrić, mještanin naselja Luka u Goraždu.

Građani ističu da je na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH usvojena inicijativa za provođenje hitnog inspekcijskog nadzora poštivanja Rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja a koje se tiče zabrane daljih radova na obaloutvrdi u Goraždu. Prošle godine je Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo odluku kojom se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u centru Goražda, jer opština Goražde putem svoje službe uopšte nije bila nadležna za izdavanje navedenih rješenja već je za izvođenje navedenih radova urbanističku saglasnost moglo izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave.

Podsjećamo, na planiranju i gradnji obaloutvrde se počelo raditi nakon poplave iz decembra 2010. koje su uzrokovane nekontrolisanim ispuštanjem vode is HE “Piva” Mratinje. Poslije nekoliko godina pripreme, te nakon što je Svjetska banka odobrila kreditna sredstva, radovi su počeli u aprili 2019., a vrijednost investicije je oko 10,5 miliona KM. Građani su više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje od strane uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a bez obzira na nezadovoljstvo građana, gradske vlasti su i dalje ignorisale njihovo mišljenje u vezi dalje izgradnje obaloutvrde dato na javnoj raspravi 02.07.2020.

Članovi NGG “Spasimo Drinu” ističu da neće odustati od borbe te da će o svim daljim aktivnostima obavještavati građane.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije