Građanski aktivizam

Suprotstavljanje korupciji i sve većem kršenju ljudskih prava u javnom zdravstvu

Udruženje za razvoj društva “Kap” i Udruženje građana „Stop mobbing“ danas, 13.10., u Banjaluci su, u sklopu projekta „Virus za koji ima lijek“, organizovali potpisivanje peticije za donošenje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u RS, suočivši se sa strahom građana. Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

U Banja Luci je danas upriličeno potpisivanje peticije kojom građani i pacijenti zahtijevaju donošenje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u Republici Srpskoj kao odgovor na sve veća kršenja ljudskih prava u javnom zdravstvu u BiH.

“Sa žaljenjem moramo naglasiti da su danas u Banja Luci građani sa strahom prilazili i potpisivali peticiju moleći da se njihovo ime javno ne objavi jer se plaše odmazde i ne vjeruju sistemu zaštite prijavitelja korupcije”, saopštila je Anica Ramić, predsjednica Udruženja “Stop mobbing”.

UG “Stop mobbing” iz Trebinja i Udruženje za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva provode projekat “Virus za koji ima lijek!” čiji je cilj ohrabrivanje građana da prijave slučajeve korupcije u zdravstvu kako bi se uticalo na smanjenje ove pošasti u BiH.

Istovremeno, u Federaciji BiH se prikupljaju potpisi građana i pacijenata za inicijativu kojom traže punu primjena i poštivanje postojećeg Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH. Podsjećamo, Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u Federaciji BiH usvojen je 2010. godine, ali se pacijenti svakodnevno žale na njegovu nedovoljnu, a vrlo često i nikakvu primjenu u praksi.

Dosljedna provedba postojećeg Zakona u FBiH omogućila bi veće poštivanje odredbi na čije kršenje se pacijenti najčešće žale, a koji su usko povezani s korupcijom u zdravstvu, poput prava na dostupnost zdravstvene zaštite, na obaviještenost i učestvovanje u postupku liječenja, na poštovanje pacijentovog vremena, na uvid u medicinsku dokumentaciju, prava na prigovor, prava na nadoknadu štete.

Dvije peticije moguće je potpisati i online na linkovima:

Peticija za Republiku Srpsku:

https://www.onlinepeticija.com/peticija_za_donoenje_zakona_o_pravima_obavezama_i_odgovornostima_pacijenata_u_republici_srpskoj

Inicijativa za Federaciju BiH:

https://www.onlinepeticija.com/inicijativa_graana_za_punu_provedbu_zakona_o_pravima_obavezama_i_odgovornostima_pacijenata_u_fbih?fbclid=IwAR3PHAyknlnItUy36RzClNDnQIJaX2ZdBQoL6l9lFXt06TvQpy1NdD9OIN8

Tokom protekla dva mjeseca, građani su mogli potpisivati peticiju u više gradova u oba entiteta i to u Sarajevu, Zenici, Tuli, Mostaru, Kalesiji, Tomislavradu, Bihaću, Bužimu, Cazinu, Gračanici, Banja Luci, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Ljubinju, Nevesinju.

Ove aktivnosti se provode u sklopu projekta “Virus za koji ima lijek!” kojeg provode udruženje Stop mobbing i udruženje za razvoj društva Kap, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koga implementiraju Centri civilnih inicijativa, kao vodeći partner.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije