Građanski aktivizam

Svih 13 vijećnika opštine Trnovo podržali mještane i ljubitelje planina i odbacili zahtjev investitora za dodjelu parcela za izgradnju MHE na Hrasničkom potoku

„Smatram da umjesto ovog projekta, naša lokalna zajednica, pored samog očuvanja pitke vode, može imati i veliki održiv turistički potencijal“, navode se, u saopštenju za javnost Aarhus centra u BiH, riječi predsjednika Planinarskog sportskog društva “Treskavica” Trnovo, Ljubiše Golijanina, upućene vijećnicima SO Trnovo. Saopštenje, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

U petak, 28. aprila 2023. tokom  22. sjednice Skupštine Opštine Trnovo odbačen je zahtjev investitora “Hidrowind” d.o.o. Trnovo za dodjelu dvije parcele koje bi upotpunile dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju male hidroelektrane “Hrasnica” na Hrasničkom potoku.

Predsjednik Planinarsko sportskog društva  (PSD) “Treskavica” Trnovo, Ljubiša Golijanin obratio se vijećnicima i još jednom napomenuo kolika bi to ekološka katastrofa bila za ovaj dio zemlje, ako se izdaju dozvole nakon kojih se može krenuti u izgradnju mHE.

“Postoji niz razloga zašto ovo tražim, a svakako osnovni je taj da bi se izgradnjom ovog objekta uništio pristup pitkoj vodi mještanima, a i nama, članovima PSD “Treskavica” uništio planinarski ambijent i pristup vodi, s obzirom da je uz neposrednu blizinu našeg planinarskog doma planirana ova mHE, bez da smo se mi kao članovi PSD “Treskavica” pitali, ili konsultovali, iako je to bila vaša zakonska obaveza. Smatram da umjesto ovog projekta, naša lokalna zajednica, pored samog očuvanja pitke vode, može imati i veliki održiv turistički potencijal, ako bi se ovaj prostor očuvao, i ako bi se u ovaj prostor adekvatno uložilo truda, u skladu sa željama svih mještana, a ne samo pojednaca, odnosno investitora “Hidrowind” d.o.o. Trnovo, koji naš Hrasnički potok posmatra ne kao izvorište vode i života za sve nas, već kao siguran izvor generisanja profita. A to generisanje profita, ako ćemo kao primjer uzeti već izgrađane mHE na rijeci Željeznici je krajnje uzurpacijski prema životnoj sredini i mještanima koji ovise od rijeke i životne sredine”; rekao je Ljubiša tokom svog obraćanja vijećnicima Skupštine Opštine Trnovo.

Nakon govora uslijedilo je glasanje na kojem je svih 13 vijećnika odlučilo da se investitoru ne dodijele dvije tražene parcele.

Podsjećamo, Aarhus centar u BiH je 9. marta ove godine uputio Zahtjev prema opštinskim vlastima, u kojima se argumentovano, pozivajući se na zakone, propise, nauku i mnoge dugodišnje observacije sa terena, jasno pojasnilo  zašto je nužno zaustaviti dalju realizaciju ovog projekta. Nakon toga, po uzoru na Zahtjev Aarhus centra u BiH, pripremljen je i Zahtjev ispred svih članica Koalicije za zaštitu rijeka u BiH unutar kojeg se zatražilo obustavljanje realizacije projekta.

Ovim putem želimo iskazati zadovoljstvo donešenom odlukom i pohvaliti rad opštinskih vijećnika čija odluka je, prije svega volja mještana, a koja neće nauditi prirodnim bogatstvima ovoga kraja.

“Kao zaključak sjednice Skupštine, dogovoreno je organizovanje posebne tematske sjednice tokom koje će se odlučivati i o drugim dozvolama vezano za mHE “Hrasnica.“ Očekujemo da će se sve riješiti u korist mještana i PSD “Treskavica” i da se sve dozvole investitoru zauvijek raskinu“; istakla je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.“

Građani u akciji