Građanski aktivizam

Tužilaštvo optužuje šljunkare za zloupotrebe i protivpravnu imovinsku korist – sud ih oslobađa ili odugovlači postupke

Devastacija zemljišta u Osječanima, kod Doboja (Foto: Creativo)
Očigledno je da su u ladicama tužioca i sudija više od dvije godine predmeti za dobojski „Slučaj Osječani“, a sumnjati je da će išta kraće trajati rješavanje i "Slučaja Kožuhe", u kojem su aktivisti NGG krivičnu prijavu OJT Doboj predali 24.04.2023. godine.

Podignute i potvrđene optužnice u više predmeta, protiv šljunkara koji su vršili nelegalnu eksploataciju šljunka na području Doboja, devastirali priobalno i poljoprivredno zemljište u slivu rijeke Bosne, su ili pale na Osnovnom sudu u Doboju ili ih on još uvijek “razmatra”, odugovlačeći sa presudama.

To je utisak koji su stekli u neformalnoj grupi građana “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne”, nakon više zatjeva prema Okružnom javnom tužilaštvu Doboj i Osnovnom sudu u Doboju da im dostave informacije o predmetima za koje već duže vrijeme imaju informacije da su u fazi rješavanja.

“Informacije koje smo još prije dvije godine dobili od tužilaštva bile su da su protiv privrednih društava, odnosno odgovornih lica doo “Bajkovača”, Kožuhe, doo “Geosfera” Osječani Gornji i doo “Rašo” iz Doboja, i u prošloj godini protiv dervetskog „Drvoprerada Đurić“ i šamačkog “Stanković” podignute optužnice, a da se protiv više precizno navedenih privrednih subjekata, po nalogu OJT, vrše provjere od strane Policijske uprave Doboj. Kako bi doznali da li su predmeti riješeni, ponovili smo zahtjev, ali dobijeni odgovor iz tužilaštva nije ohrabrujući da će preduzeto i stanje sa predmetima odvraćati šljunkare da i nadalje vrše nezakonite radnje vađenja riječnog materijala i uništavaju prirodu” – reakcije su iz ove NGG.

Iz odgovora Tužilaštvo da je u predmetu protiv V.Đ. kao odgovornog lica i pravnog lica „Bajkovača“ podiglo optužnicu zbog krivičnog djela Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, te optužnicu u predmetu protiv V.Đ., kao odgovornog lica u  privrednom subjektu „Geosfera“, zbog krivičnog djela Zloupotreba ovlašćenja u privredi i da se po potvrđenim optužnicama vodi jedinstven krivični postupak pred nadležnim Osnovnim sudom u Doboju, vidljivo je da se ni poslije dvije godine situacija u ova dva predmeta nije promijenila.

Podsjećamo, riječ je o privrednim društvima koja su uz odgovorna lica i privredno društvo doo “Plosko” označena kao učesnici u nezakonitoj i nekontrolisanoj eksploataciji šljunka i devastaciji zemljišta na području Doboja, poznatom “Slučaju Osječani”. Tužilaštvo je preciziralo i da je 16.05.2023. godine, nakon okončane istrage, podignuta optužnica protiv M.P. kao odgovornog lica i privrednog društva „Plosko“ doo Osječani Donji, Doboj, zbog produženih krivičnih djela Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja i Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

Devastacija zemljišta u Osječanima, kod Doboja (Foto: Creativo)

Ono što je posebno indikativno je da je za nedavno otkrivenu devastaciju zemljišta, takođe na području Trebave, odnosno u Kožuhama i pominjano privredno društvo doo “Rašo” Doboj Osnovni sud u Doboju donio oslobađajuću presudu, ali se ovaj predmet odnosi na drugu lokaciju nezakonite eksploatacije šljunka na Trebavi kod Doboja.

“U krivičnom predmetu protiv optuženih D.J. kao odgovornog lica  i privrednog društva doo  „Rašo“ Doboj, zbog krivičnog djela Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, sproveden je krivični postupak po potvrđenoj optužnici pred Osnovnim sudom u Doboju i 12.10.2022. godine donesena oslobađajuća presuda. Tužilaštvo je 23.01.2023. godine uložilo žalbu na predmetnu presudu i postupak po istoj u toku je pred nadležnim Okružnim sudom u Doboju” – odgovor je iz OJT Doboj, kojem je Vodna inspekcija RS prijavila prije više od dvije godine i napad na svog inspektora tokom inspekcijske kontrole u ovom šljunkarskom preduzeću, ali ni u tom slučaju nije uslijedilo krivično kažnjavanje prijavljenog.

Za predmete iz prošle godine Tužilaštvo navodi da je 27.12.2022. godine  podiglo  optužnicu protiv Đ.P., kao odgovornog lica i doo „Drvoprerada Đurić“ Derventa, kao pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, u sticaju sa produženim krivičnim djelom Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg interesa. Prema odgovoru iz OJT, optužnice u ovom predmetu kao i u predmetu „Plosko“ je još uvijek na potvrđivanju kod Osnovnog suda u Doboju, dok je predmetu “Stanković” i protiv osumnjičenog S.M. (1974) iz Šamca, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja, optužnica na potvrđivanju kod šamačkog Osnovnog suda.

Tužilaštvo je ponovilo odgovor od prije dvije godine, kada je aktiviste iz NGG informisalo da vrše  provjere i po drugim podnesenim prijavama radi prikupljanja dokaza i donošenja odgovarajuće tužilačke odluke.

Sve u svemu, očigledno je da su u ladicama tužioca i sudija više od dvije godine predmeti za dobojski „Slučaj Osječani“, a sumnjati je da će išta kraće trajati rješavanje i “Slučaja Kožuhe”, u kojem su aktivisti NGG krivičnu prijavu OJT Doboj predali 24.04.2023. godine.

Devastacija zemljišta u Kožuhama, kod Doboja (Foto: Creativo)

“Pored ovih, OJT prema našim informacijama radi na još deset predmeta, a i Policijska uprava Doboj postupa i provodi istragu u takođe deset premeta u kojima su sumnje u nelegalnu eksploataciju šljunka i protivpravno zauzimanje zemljišta u tu svrhu. Nema opravdanja za odugovlačenje rješavanja predmeta po podignutim optužnicama, koliko god se to nazivalo  kompleksnim. Zbog toga ćemo od OJT Doboj tražiti da po hitnoj proceduri riješe u ovom mjesecu otkriveno nelegalno šljunčarenje od strane privrednog društva “Dule” iz Šamca na području Vukosavlja, čiji radnici i mašine su zatečeni tokom nezakonitih radnji vađenja šljunka” – reakcije je iz Neformalne grupe građana “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije