Građanski aktivizam

Aktivisti iz Kotorskog sa građanima Doboja podijelili svoje zadovoljstvo što su konačno došli do rješenja problema sa više od 30 tona heksana u neposrednoj blizini naseljenog mjesta

Danas, 28.06., na Info štandu neformalne grupe građana "Uklonite heksan iz Kotorskog", u Doboju
Saopštenje neformalne grupe građana „Uklonite heksan iz Kotorskog“ povodom njihovih današnjih aktivnosti u Doboju

Neformalna grupa građana „Uklonite heksan iz Kotorskog“ danas je, na info štandu, postavljenom ispred TC Konzum u Doboju, informisala građane Doboja o višegodišnjoj borbi mještana naselja Kotorsko protiv ekološke bombe koja se nalazila u njihovom susjedstvu, jer se od 2018. godine, u napuštenoj fabrici, u tom naselju nezaštićeno nalazi više od 30 tona ugljivodonika heksana, čijim bi eventualnim curenjem ili eksplozijom posljedice po živote mještana bile nesagledive.

“Nakon višegodišnje borbe i uzaludnih obraćanja nadležnim institucijama, dočekali smo rješavanje ovog velikog problema u našem naselju. Tokom prošle sedmice je uz posebne mjere obezbjeđenja, počelo izmještanje više od 30 tona opasnih hemikalija iz bivše fabrike suncokretovog ulja „Bioil“ u Kotorskom kod Doboja kojem su prisustvovali predstavnici „Ziraat Bank“, založnika nad imovinom propale fabrike i licencirane firme za zbrinjavanje opasnog otpada „KEMEKO“ iz Lukavca i Modriče. Prema procjeni lukavačkog „Kemeko-BH“ kompletan proces izmještanje heksana će potrajati još  petnaestak dana.  Zahvaljujući  Centrima civilnih inicijativa, koji su nam pružili svu neophodnu pomoć, mi smo, kao neformalna grupa građana, uspjeli da izvršimo pritisak na nadležne, u cilju rješavanja ovog problema i time pokazali da građani imaju moć u svojim rukama“, izjavio je Mehmed Trnjanin, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice i član neformalne grupe građana.

Cisterna firme “Kemeko-BH” prvog dana operacije uklanjanja otrovnih materija iz kruga fabrike „Bioil“ u Kotorskom, 22.06.2021.

U junu je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon upućenog zahtjeva građana, naložilo Glavnom republičkom zdravstvenom i sanitarnom inspektoru i Glavnom republičkom urbanističko-građevinskom i ekološkom inspektoru da preduzmu aktivnosti iz nadležnosti za zbrinjavanje i uklanjanje heksana iz Kotorskog kod Doboja. Ranije su na iste zahtjeve građanima odgovorili Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost građanima, koje je navelo da nemaju nadležnost za postupanje u ovom slučaju, već da je ona isključivo u domenu rješavanja od strane nadležne republičke ili lokalne inspekcije, kao i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i vlasti Grada Doboja, koji smatraju da ne snose odgovornost za nastanak problema niti da imaju formalnu zakonsku obavezu za njegovo rješavanje. I Fond i vlasti Grada Doboja su tada izrazili spremnost da, eventualno u  saradnji sa drugim organima i institucijama učestvuju u rješavanju ovog problema.

Podsjećamo, nekadašnja fabrika namještaja „Enterijer“ u Kotorskom kod Doboja 2007. godine, nakon što je otišla pod stečaj, prodata je firmi DMDE iz općine Doboj Istok. Oni su dio fabrike iznajmili za otvaranje trgovačkog centra, a dio turskoj grupaciji ILLA i tu je 2015. godine započeta gradnja fabrike jestivog suncokretovog ulja.  Turski privrednici su potom od „DMDE“ kupili i zemljište, fabrika je puštena u probni rad krajem 2016.godine i u tom statusu radila je do 2018. godine kada su se investitori bez najave povukli i otišli iz BiH, ostavivši iza sebe i hemikalije korišćene u procesu proizvodnje ulja.

Stevica Rodić, član neformalne grupe građana “Uklonite heksan iz Kotorskog” danas, 28.06., u Doboju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije