Podsjećanja

I 2021.: Građani pitaju nadležne: Zašto niste postupili u skladu sa zakonom i zašto niste zaustavili nelegalni rad deponije Krupačke stijene?

U rubrici Podsjećanja i...

Danas (21.01.2021.), u Istočnom Sarajevu, je održana press konferencija neformalne grupe građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“.

Povod za ovu press konferenciju, kako je to, u uvodu, naznačio Emir Kustura, predstavnik CCI-a, koji pružaju podršku ovoj grupi, bio je Odgovor Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koji je Grupa dobila na upućeni zahtjev, iz koga je jasno da deponija Krupačke stijene, koja je u vlasništvu JKP Trnovo, od 2018. godine nema ekološku dozvolu.

Neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“, naime, od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je, prema Zakonu o upravnom postupku, zatražila dostavu kopije ekološke dozvole pomenute deponije i ostalu dokumentaciju koja je njen sastavni dio na uvid. No, umjesto zatražene dokumentacije, stigao je odgovor da Ministarstvo traženu kopiju dozvole ne može dostaviti, jer tu dozvolu nikad nije ni izdalo. Uz pojašnjenje da je JKP Trnovo podnijelo zahtjev za izdavanjem te ekološke dozvole u septembru 2018., ali je taj zahtjev „odbačen kao neuredan“. Odnosno da „dokumentacija na osnovu koje se pokreće postupak izdavanja ekološke dozvole nije sadržavala elemente na osnovu kojih bi se, u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine, mogla donijeti odgovarajuća odluka“.

„Dakle, rad ove deponije je više od dvije godine ilegalan“, zaključio je Vladimir Lubura, član neformalne grupe „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ i mještanin opštine Istočna Ilidža. Dodavši:

„Upravo ovaj odgovor Ministarstva nam daje podstrek da ne odustanemo od naše borbe. Ovo je dokaz da se borba za osnovna ljudska prava građana ugrožena nelegalnim radom ove deponije  isplati.“

Lubura je podsjetio da mještani ovog područja već godinama trpe zbog nesavjesnog upravljanja i rada ove deponije. Da su se, u više navrata, obraćali nadležnim insititucijama, inspekcijama, pisali peticije, ali da niko konkretno nije reagovao na taj problem.

„Niko nije reagovao ni na naša upozorenja da se otpad na ovu deponiju dovlači poslije radnog vremena, danima vikenda, iako deponija tada zvanično ne radi. Čak imamo i svjedoke koji su nam rekli da su kao vozači dovozili otpad koji je medicinski i hemijski iako ova deponija nije predviđena za tu vrstu otpada. Zar sve to nije bilo dovoljno sumnjivo?“, pita Lubura. I dodaje:

„Sada kad smo dobili odgovor Ministarstva svjesni smo da je neko namjerno dozvolio da deponija radi – čak ni nadležni inspektorat prilikom inspekcijskog nadzora, koji je u izvršio u novembru 2020. nad deponijom u Krupačkim stijenama na području Trnova, nije tražio na uvid validnu ekološku dozvolu!“

Lubura je naglasio da je, prema zakonu, nadležno ministarstvo bilo obavezno da, u roku od 15 dana, o ovom rješenju o odbijanju zahtjeva za izdavanje ekološke dozvole obavijesti nadležnu inspekciju i jedinicu lokalne samouprave.

„Dakle, nadležna inspekcija je o ovome već trebala da postupa u skladu sa Zakon o zaštiti životne sredine i Zakonom o inspekcijama, a lokalna samouprava je trebalo da radi na rješavanju ovog problema. Ipak, deponija i dalje radi i ništa nije učinjeno u rješavanju ovog problema. Čime se ugrožava zdravlje građana.“

„Naše pitanje, kao građana, je: Kako je moguće da jedna deponija radi bez ekološke dozvole? Čija je to odgovornost? I pitamo nadležne institucije: Zašto niste postupili u skladu sa zakonom i zašto niste zaustavili nelegalni rad deponije Krupačke stijene, koji traje više od 2 godine?!“, pitao je Lubura, na kraju press konferencije. Najavljujući da će se Grupa „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ obratiti Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i Gradu Istočno Sarajevo, od kojih će tražiti hitno provođenje inspekcijskog nadzora nad radom deponije i da će od predstavnika novoizabrane vlasti na nivou lokalne samouprave tražiti preduzimanje konkretnih mjera kako bi se ovaj problem riješio.

Istovremeno je pozvao sve građane da im se priduže u borbi za svoje zdravlje i svoja prava.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije