Podsjećanja

2020.: OSCE oštro o rezultatima bh. pravosuđa u borbi protiv korupcije

Krivično-pravni sistem je zatajio. Pravosudni sektor radi za politčare, a ne za građane.

Krivično-pravni sistem je zatajio. Pravosudni sektor radi za politčare, a ne za građane. Državno tužilaštvo nije podiglo niti jednu optužnicu u slučaju visoke korupcije u prošloj godini. Umjesto vladavine prava prevladavaju afere. Tako je afera “Potkivanje” i oslobađanje Milana Tegeltije od disciplinske odgovornosti nečuven napad na sudsku odgovornost, ocijenili su u Izvještaju.

– Analiza nekih od ovih situacija poteže pitanja o profesionalizmu i integritetu ključnih pravosudnih igrača. Ta analiza govori da Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije dovoljno aktivno u održavanju moralnih standarda i odgovornosti unutar pravosuđa. Povezanost krize morala u pravosuđu u BiH i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju se ne može ignorisati – istakla je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

U opsežnom izvještaju analize nije pošteđen niti jedan član VSTV-a, ali ni drugi nosioci pravosudnih funkcija, dok se u Bosni i Herecgovini na osnovu moći bira ko će biti predmet istrage. Zakon nije isti za sve i upravo taj sindrom imunosti je u fokusu ove analize.

– Sektori za provedbu zakona i pravde su pod sve većom kontrolom političkih snaga nego vladavinom prava. Kapacitet da se istraži i procesuira korupcija nije problem. Iz godine u godinu građani BiH su svjedoci velikih korupcijskih skandala. Ove godine građani BiH su bili svjedoci korupcije u oba entiteta tokom pandemije. To je pokazalo da korupcija može koštati živote – naglasio je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

Ako nastavimo ovim tempom, odnosno ostanemo u mjestu, Bosnu i Hercegovinu će to koštati i kandidatskog statusa.

– Svi političari ovdje se zanose statusom kandidata. Ja se u potpunosti slažem o tome koliko je to važno za zemlju. Ali dozvolite mi također da budem jasan, da neće biti kandidatskog statusa ako ne vidimo napredak u vladavini prava i borbi protiv korupcije – poručio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

A upravo to je alfa i omega u procesu pregovora za pristup Evropskoj uniji. Ova oblast je jedan od 14 prioriteta i toga su odavno već svjesni i naši političari. Analitički izvještaj jasno donosi i preporuke za rješavanje problema. Tako da – do nas je.

Oznake

Partneri u borbi protiv korupcije