U fokusu Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne - neformalna grupa građana Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca

Reagovanja na ekološku katastrofu kod Doboja – DOK NADLEŽNI ĆUTE, GRAĐANI PODNOSE KRIVIČNE PRIJAVE

„Pripremili smo i, najkasnije u ponedjeljak 29. marta, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnosimo Krivičnu prijavu sa sumnjama u nelegalni i nekontrolisani iskop šljunka  iz korita rijeke Bosne na lokaciji KO Osječani Grad Doboj.“  

Prizori duž korita rijeke Bosne, na području Osječana, kraj regionalnog puta Doboj – Modriča, koje su 9. i 19. marta snimili članovi neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, nikoga ko ozbiljnije razmišlja o očuvanju životnog prostora nisu ostavili ravnodušnim. Početnu nevjericu da se radi o stvarnim snimcima, zamijenilo je zgražavanje javnosti i osuda – i počinitelja ovog nedjela i onih, iz institucija vlasti, koji su im tako nešto omogućili, „žmireći“ i neradeći svoj posao.

Nije poznato još kako su na javna prozivanja „Ko je odgovoran za ekološku katastrofu u Doboju?“ reagovali nadležni. Oni javnosti još nisu ponudili odgovor na upit koji su od strane grupe dobili u Otvorenom pismu, sa nizom fotografija devastacije kod Osječana. Podsjećamo, snimci su proslijeđeni Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu energetike i rudarstva, Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove. Oni za sada još ćute. I ne reaguju.

Ali reaguje pomenuta neformalna grupa građana. Koja nije stala samo na detektovanju, snimanju i otkrivanju javnosti ovog razaranja, nego je, kada to već nisu uradili oni koji bi to trebali po službenoj dužnosti, odlučila pokrenuti i konkretne pravne korake po ovom pitanju.

„Pripremili smo i, najkasnije u ponedjeljak 29. marta, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnosimo Krivičnu prijavu sa sumnjama u nelegalni i nekontrolisani iskop šljunka  iz korita rijeke Bosne na lokaciji KO Osječani Grad Doboj. Prema pribavljenoj dokumentaciji sa lica mjesta iskop je vršen u nepredviđenim razmjerama, nakon čega je korito ostalo devastirano, što se jasno vidi iz priloženih fotografija i dokaza uz ovu krivičnu prijavu. Raspoloživu dokumentaciju dostavljamo u prilogu prijave.“ – izjavili su iz ove grupe građana, okupljene oko inicijative za obezbjeđenje kontrolisane i zakonite eksploatacije minerala u slivu rijeke Bosne od Doboja do ulivanja u rijeku Savu kod Šamca.

U prijavi se navodi da građani smatraju da su dostavljeni dokazi jasan pokazatelj Tužilaštvu da u ovom slučaju postoje obilježja krivičnog djela propisanog članom 391 KZ RS “Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstva i dobara od opšteg značaja”. I izražena sumnja da su krivična djela počinjena kako od strane onih koji su izvršili nelegalni iskop materijala iz korita rijeke Bosne u enorminim količinama, tako i nadležnih organa koji su bili dužni spriječiti i prijaviti počinjenje navedenog krivičnog djela.

„Sa tim u vezi postoji sumnja da su ujedno počinjena i krivična djela „Zloupotreba položaja odgovornog lica“, „Utaja poreza i doprinosa“, „Primanje mita“, „Davanje mita“ i „Nesavjestan rad u službi“ iz KZ Republike Srpske. Istim zakonom, ukoliko je nastupila imovinska šteta za Republiku Srpsku ili jedinicu lokalne samouprave, što je neupitno, propisane su kaznene sankcije zatvora od dvije do deset godina“ – precizirano je iz grupe.

Zbog svega navedenog, podnosioci krivične prijave traže od nadležnog Tužilaštva da, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku RS, naredi sprovođenje istrage protiv osumnjičenih NN lica, a zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili nabrojana krivična djela.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije