Hastahana park - Inicijativa za zaustavljanje izmještanja parka Hastahana

Srđan Mandić guverneru Centralne banke BiH predložio novi lokaciju: Nudim kompromis

Predviđeno je da se objekt Centralne banke BiH gradi u parku Hastahana, protiv čega je ogroman broj građana.

Općina Centar predložila je novu lokaciju za izgradnju zgrade Centralne banke BiH.

Naime, predviđeno je da se objekt Centralne banke BiH gradi u parku Hastahana, protiv čega je ogroman broj građana.

Načelnik Srđan Mandić uputio je pismo guverneru CBBiH Senadu Softiću u u kojem ga o tome obavještava.

“Siguran sam da nije potrebno posebno elaborisati i ići u detalje kolike kontroverze javnosti izaziva najavljena izgradnja objekta Centralne banke na lokalitetu Hastahar Nažalost, nešto što bi u osnovi trebalo da bude čisto poslovan odnos, posebno kada su pitanju dvije, ako mogu tako reći, državne institucije, zbog netransparentnog vođer cijelog projekta od strane prethodne administracije, ali i većine u tadašnjem sazivu Opštinskog Vijeća Opštine Centar, dobilo je negativne konotacije, dovelo do podjela, ali i narušilo ugled Centralne banke”, piše Mandić u pismu.

Dalje navodi kako su javne rasprave vođene u atmosferi daleko od slobodne i demokratske.

“Građanke i građani, stanovnici MZ Marijin Dvor, kao i rukovodstvo Savjeta MZ, tvrde i iznose dokaze da su bili podvrgnuti snažnim pritiscima, zastrašivanju i otvorenim prijetnjama. Pored toga, odluke Opštinskog vijeća su donošene u okolnostima koje bi mnogi okarakterisali kao svojevrsnu “trgovinu uticajem””, naveo je Mandić dodajući da postoji čitav niz dokaza.

“Ishod ovakvih aktivnosti prethod administracije izazvao je opravdan gnjev i revolt građana. Umjesto da preko svojih vijećni upravljaju i o odlučuju o njegovoj konačnoj namjeni, oni s pravom osjećaju da im je dio javnog prostora naprosto otet”.

Načelnik Centra dalje ističe kako ne želi dovesti interese građanki građana pod znak pitanja.

“Istovremeno, duboko sam svjestan situacije i pravnih obavez koje su iz proizašle iz odluka prethodne opštinske administracije. Takođee, veoma su m važni i interesi Centralne banke, kao i institucije na čije sam čelo izabran velikom većinom glasova stanovnika koju tu žive”, naveo je Mandić u pismu.

Zbog svega, kako navodi Mandić, zvanično nudi opciju za koju smatra da bi bila kompromisno rješenje ovog slučaja.

“Lokacija se nalazi u ulici Halida Kajtaza, sjeverozapadno od objekta Avaz Twist Tower. Ukupna površina parcele je cca 2505 m2, definisana je kao zona „D”, i predviđena je za izgradnju poslovnihobjekata, spratnosti P+6. Ukoliko iz nekih razloga ova lokacija nije za Vas adekvatna, spremni smo vam ponuditi i neke druge opcije”, naveo je Mandić.

Prijedlog nove lokacije
Prijedlog nove lokacije za CBBiH

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije