Građanski aktivizam U fokusu

Još uvijek se čeka uklanjanje preostalih hemikalija iz napuštene fabrike u Kotorskom

U BiH ništa ne može bez komplikacija i razvlačenja.

Heksan je prije dva mjeseca definitivno uklonjen iz Kotorskog, ali stanovnicima ovog i susjednih dobojskih naselja još uvijek prijeti opasnost od preostalih opasnih hemikalija korištenih u procesu proizvodnje jestivog ulja u napuštenoj fabrici „BIOIL“.

Podsjećamo, turski investitori su, nenadano, krajem 2018. godine, napustili Kotorsko i BiH, a iza sebe su ostavili heksan, sumpornu kiselinu, natrijum hidroksid, fosfornu kiselinu i aktivnu zemlju u prahu, koja takođe spada u opasne materije. „Ziraat Bank“ iz Sarajeva je angažovala zaštitarsku agenciju kako bi obezbijedila od otuđivanja imovinu i mašine na koje imaju hipoteku. U prvi mah su se  odricali vlasništva na hemikalijama, sa tvrdnjama da nisu stavili hipoteku i nad njima, kako bi obezbijedili garanciju za vraćanje datih kredita investitoru iz Turske grupaciji ILA (Illa group). No, nakon traženja Kotorana da se uklone opasne materije iz naselja, Inspektorat RS je intervenisao i postignut je dogovor sa bankom da oni finansiraju njihovo izmještanje.

U prvom dijelu tog posla činilo se da je uklonjena većina hemikalija osim heksana, koga je trebalo transportovati van granica BiH, jer nema licenciranih domaćih firmi za uništavanje te vrste hemikalija.

Dvadesetdrugog juna iz rezervora i fabričkog sistema izvučeno je ukupno 45,26 tona heksana i izvezeno u Njmačku, ali se nedugo potom ispostavilo da su ipak u sistemu u crijevima ostale neutvrđene količine sumporne kiseline i manje količine žive sode.

Iz lukavačke firme „Kemeko“, koji je bila nosilac aktivnosti izmještanja „heksana“ iz bivše fabrike  „BIOIL“ u Kotorskom kod Doboja, su potvrdili da je posao izmještanja heksana okončan, te da su neposredno po istakanju izvršili ispiranje sistema i ventila. Ali, u međuvremenu je došlo do oslobađanja preostalih hemikalija zaostalih u sistemu, odnosno crijevima i nagrizanja ventila.

„Znamo da su neki ventili usljed djelovanja tih hemikalija procurili i da je potrebna hitna reakcija i sanacija stanja. Na sreću, neće trebati izgleda da se i preostali otpad transportuje izvan BiH, kao što je to moralo biti urađeno sa heksanom“, bile su prve informacije dobijene iz neformalne grupe građana „Uklanjanje heksana iz Kotorskog“, koji nisu prestali sa „opsadom“ fabrike ni nakon 22. juna i po dogovoru gotovo da su u stanju dežurstva u blizini fabrike.

Prema poslednjim informacijama, banka iz Sarajeva zatražila je ponudu od specijalizirane firme za privremeno skladištenje, trajno zbrinjavanje ili uklanjenje opasnog otpada  „Kemokop“ d.o.o., čije sjedište je u Dugom selu kod Zagreba, a ima podružnice i u Modriči i Tuzli.  Koje iza sebe imaju nekoliko realizovanih zahtjevnih ugovora, poput neutralisanja otpadnih ulja iz modričke Rafinerije ulja, preuzimanje i zbrinjavanje hemijskog i farmaceutskog otpada iz bolnica u Banjaluci i Tuzli i drugih.

„Sredinom jula smo dali tu ponudu i još nismo dobili odgovor iz Sarajeva. Još ne znamo na što ćemo sve naići kada krenemo u posao čišćenja kompletnih instalacija i sistema, a prema prvim procjenama dio će trebati izmjestiti za uništavanje izvan granica BiH, a dio ćemo u našoj režiji“, informacije su koje je grupa dobila iz modričke podružnice „Kemokop“-a.

Bilo kako bilo, građanima iz Kotorskog i susjednih naselja je stalo da se ovaj posao što prije obavi i ukoliko do toga ne dođe najavljuju da će ponovo zahjevati intervenciju nadležnih, konkretno Protivožarne inspekcije Inspektorata RS, a u krajnjem slučaju i podnijeti krivičnu prijavu za ugrožavanje zdravlja ljudi.